Werken bij B-invented

Construeren in 3D, wat kun je ermee?

Lees meer over onze 5 inzichten

Als constructeur heb je de keuze: modelleren en construeren in 2D of 3D. Alles heeft zijn voor- en zijn nadelen. Bij B-Invented zijn we enthousiast over het construeren in 3D. Dat enthousiasme delen we graag.

Daarom nemen we je mee in onze 5 interessante inzichten. We zijn benieuwd of je ze herkent en wat jouw ervaringen zijn!

1. Compleet inzicht

Wij zeggen weleens tegen elkaar: “2D berekeningen lijken soms wel op boekhouden”. De uitkomst van de ene som is de input van de volgende. Logisch. Wat we missen, is het effect van de afzonderlijke onderdelen op elkaar. Deze effecten inzichtelijk hebben dat is wel handig of zelfs noodzakelijk.

In een 3D-FEM model bekijk je de constructie in z’n geheel en de samenhang tussen de verschillende onderdelen.

Dat geeft een mooi compleet inzicht. Bovendien hebben we daardoor een fout in het schema snel te pakken. Ook zien we in een oogwenk waar je het ontwerp kunt verbeteren.

2. Minder afhankelijk

Dan de volgende situatie: je maakt het vast ook mee dat er in het ontwerp iets verandert.

Zelfs een kleine aanpassing in 2D betekent [veel] extra werk. Want om alles kloppend te maken moet je die hele ‘boekhouding’ weer doornemen. En om een wijzing goed door te voeren moet de rapportage volledig zijn.

Waarbij nu nog veel afhankelijk is van het geheugen van de constructeur, zoeken we naar manieren waarbij de afhankelijkheid verlaagd wordt en processen beter op elkaar aansluiten.

Een ‘’boekhouding’’ waarbij het proces niet afhangt van de constructeur.

Met een goed 3D-FEM model hebben we daar geen last van. De gevolgen van een wijziging zijn snel duidelijk en we kunnen direct knopen doorhakken. Wel zo praktisch. Het is trouwens ook mogelijk om een aantal opties te vergelijken. Geen probleem in 3D.

Dat brengt ons op de volgende invalshoek:

3. Eenvoudig vergelijken

Het toetsen van verschillende ontwerpvarianten kan een tijdrovende klus zijn, terwijl die tijd er vaak niet is.

Met het juiste basismodel kun je makkelijk verschillende constructieve systemen opzetten én toetsen. Zo zie we dus snel de voor- en nadelen van verschillende varianten en kunnen we direct de juiste keuzes maken. Hoe fijn is dat?

4. Goede communicatie

Mooi, de rapportage is klaar en je visie ligt letterlijk en figuurlijk op tafel. Maar voor controlerende instanties en onderaannemers is het vaak een lastige puzzel. De vraag is dan ook: hoe help je hen om het ontwerp van de constructie te doorgronden?

Precies daar komt ons 3D-model weer om de hoek kijken. Met de juiste afbeeldingen nemen we iedereen stap voor stap mee in ons ontwerp, en laten we zien wat de gevolgen zijn van verschillende keuzes.

Een geweldig communicatiemiddel!

5. Bespaart tijd

Tot slot nog een laatste inzicht.

Vaak ben je als constructeur bezig om de output van het ene programma over zetten naar het andere. Niet het leukste werk en ook nog eens foutgevoelig.

Met een 3D constructief model kunnen we dataoverdracht automatiseren.

Het is eigenlijk niets anders dan databeheer. Data van het ene programma voedt het andere. Dat bespaart kostbare tijd en voorkomt fouten.

En als er nog geen koppeling voor bestaat dan programmeren we deze gewoon zelf!

Is dit herkenbaar voor jou en wil je hier over sparren/ van gedachte wisselen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën. 

Email Gijs Schalkwijk, Technisch directeur bij B-invented: